A venit! Doamna Toamnă, cu aromele ei minunate. Într-o plimbare târzie pe străduţele cu case ale oraşului, prin aerul rece al serii, se simte parfumul de struguri copţi şi îmbietori, care te invită la degustat de boabe şi de must. Merele dulci, nucile şi prunele, toate trecute prin aerul cald şi copleşitor al verii îşi aşteaptă acum împlinirea prin umplerea coşurilor şi meselor noastre. Copacii sunt deja coloraţi în culorile toamnei şi strazile sunt din ce în ce mai pline de frunzele care se despart fără regrete de "casa" lor de peste vară.
Vacanţa s-a sfârşit şi toată lumea revine la ritmurile lui septembrie. Pregatiri febrile în ultimele zile dinaintea începerii anului şcolar: ghiozdănele, caieţele, penare, creioane colorate, hăinuţe noi şi pantofiori lucioşi pentru prima zi de şcoală îşi caută acum locul prin dulăpioarele copilaşilor.
Iubesc entuziasmul acestei luni. Cineva scria ca Septembrie ar trebui sa fie prima lună din an şi cred că avea dreptate. Este o lună a începuturilor, o lună plină de entuziasm, de emoţii, de noutate şi de voie bună.
Toamna se numără bobocii...cei mititei şi timizi care păşesc pentru prima dată pe porţile acelei clădiri impunătoare - Şcoala - despre care toată lumea le-a spus că înseamnă sfârşitul distracţiei şi al jocului de la grădiniţă şi începutul treburilor serioase.
Momentul în care copiii încep şcoala este la fel de plin de intensitate şi de temeri şi pentru ei, nu doar pentru părinţii încercaţi de emoţii pentru puişorii lor.
Trecerea de la grădiniţă la şcoală îi poate stresa în adevăratul sens al cuvântului. E la fel ca atunci când un adult îşi schimbă locul de muncă, de exemplu. Orice schimbare vine cu stres şi emoţii, iar în cazul copiilor aceasta se observă de cele mai multe ori în comportamentul lor. Pot deveni temători, mai timizi sau prea îndrăzneţi, mai sclifosiţi şi mai plângăcioşi, sau, de multe ori mai agresivi.
La şcoală sunt tot felul de situaţii noi la care trebuie să se adapteze, colegi cu care au lucruri (teritorii) de împărţit, etc. şi tot stresul acumulat pe parcursul unei zile se cere revărsat şi vindecat unde altundeva, dacă nu în cel mai sigur mediu pentru el - acasă.
Aşa că boboceii de toamnă, drăgălaşi şi entuziaşti, pot deveni cu uşurinţă stresaţi şi stresanţi în această perioadă.
Vestea bună este că adaptarea nu durează mult; până vine Moş Crăciun se cuminţesc.
Şi ştiu eu o variantă ca să-i ajutăm să se împrietenească mai repede şi mai uşor cu şcoala.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu