Google+

miercuri, 16 noiembrie 2016

Nu ai inspirație, ia o dedicație!

Da! Se întâmplă. Îmi amintesc cum în clasa a XI-a fiind, m-am scuzat la profa' de română că nu mi-am scris tema pentru că nu am avut inspirație. Și m-a iertat. Am iubit-o nesfârșit pentru asta. 
La cărțile personalizate, pe prima pagină apare o dedicație pentru copilaș (sau cine primește cartea în dar). Unele dedicații sunt elaborate, căutate cu atenție, studiate. Însă se întâmplă și ca oamenii să nu găsească pur și simplu o formulă magică și de multe ori să mă întrebe ce e mai potrivit să scrie? 
Așa că m-am gândit să fac o selecție, dintre cele folosite de-a lungul timpului, și să v-o las aici pentru zilele cu mai puțină inspirație. 


Înainte de asta, cred că e bine să vă scriu și câteva informații legate de aspectele tehnice. 

Așadar: 

- paginile cărții nu sunt foarte mari, așa că e bine ca dedicația să nu fie foarte lungă. Soluția pentru cazul în care nu vă puteți abține este că micșorez fontul ca să încapă.

- pe prima pagină apare scris: ” această carte este scrisă special pentru numele copilului” - așa că o dedicație de genul ”pentru Ioana” nu prea se potrivește. 

- este bine să se completeze totuși ceva în câmpul ”dedicație” din formularul de comandă, altfel, pun eu una de la mine și poate nu o să vă placă. Uneori sun să întreb, alteori nu am timp, așa că pun un standard ”cu mult drag” care e mereu la îndemână.

- se pot folosi ca dedicație și poezii, citate, maxime și cugetări. 

Să vedem acum, exemplele de care vă scriam mai sus.

Cel mai des folosite sunt cele clasice: ”cu toată dragostea”, ”cu mult drag”, ”pentru un copil minunat”, ”pentru o fetiță nădrăvană”, etc. Acestea se pot folosi la oricare model de carte, singurul lor specific fiind iubirea împărtășită.Iată și câteva exemple mai elaborate:

”Cu toată dragostea pentru cel mai minunat copil. Să îţi fie viaţa o călătorie lungă şi lină cu multe împliniri, momente speciale, oameni dragi alături! Să îţi împlineşti cele mai măreţe vise şi să te bucuri mereu ca un copil de fiecare obiectiv atins. Întotdeauna crede în tine şi în visele tale! Te îmbrăţişăm şi te iubim!”

”Bucură-te de fiecare clipă a tărâmului magic al copilăriei şi nu uita să visezi, astfel viaţa va fi mai frumoasă!”

”Cu multă dragoste,pentru o prințesă care a colorat lumea cu zâmbete si fericire!”

”Să fii veșnic înconjurat de iubire și veselie și toate drumurile să-ți fie line. Te iubim :)”

”Când iubești o floare care se află pe o stea, e plăcut, noaptea, să privești cerul. Toate stelele sunt înflorite.”

”Pentru fetița care a dat sens vieții pe pământ!”

Ingredientul comun este iubirea exprimată fără reținere.

Dedicațiile pentru cartea Un cadou special seamănă cu urările care se fac la nașterea sau la botezul copilașului, fiind un cadou care se face la începutul drumului prin viață. Câteva exemple:

Ursitoarele să-ţi pună,
Colo sus o vorbă bună
Să creşti mare, sănătoasă,
Să fii bună şi frumoasă !

Să-ţi păstrezi zâmbetul cald, sufletul pur şi lumina în priviri ca în prima zi când ai vazut chipul drag al mamei. 
La mulţi ani, copil frumos!

Să plouă-ncet deasupra ta cu picături de fericire,
Să fie visul tău un zbor de împlinire;
povara vieții să-ți fie car de sănătate,
să-ți fie sufletul scăldat în stropi de bunătate,
să ai oricând în drumul tău un soare zâmbitor,
să ai alături chipuri dragi și-un înger păzitor!
Pentru micul nostru luptător, 

(luptător pentru că s-a născut prematur. Bravo luptătorule!)

Mai sunt și mesajele clasice - ”Bine ai venit în viața noastră” sau ” Mulțumim că ne-ai ales să-ți fim părinți” care sunt la fel de potrivite spre a rămâne în amintire pe prima pagină a cărții.

O categorie aparte este legată de cartea Pas în doi, cea pentru miri, îndrăgostiți, aniversarea căsătoriei. Și am aici câteva dedicații foarte frumoase și inspirate. Iată:

"Lucrurile lumii acesteia
Sunt bătute de vânturi ca trestia,
Numai dragostea noastră stă dreaptă
În bătaia vântului şi aşteaptă.
Despărţită de toate ispitele
Îşi închide cu grijă aripile
Şi de-acolo, din vârful catargului,
E stăpâna urgiei şi-a largului..."
(Radu Stanca, "Argonautica")

"Toate ale voastre cu dragoste să se facă"

”Nicăieri nu poate fi omul mai fericit decât în mijlocul familiei sale. E ușor a te însura, dar greu a face o familie. E nevoie ca doi oameni să îndrăznească să lase o viață și să înceapă alta – încrezători, răbdători, iubitori și cu puterea de a rezista încercarilor anilor. Toată viața să fiți ca în prima zi! Să aveți parte de ințelegere, iubire și să fiți uniți întotdeauna! Iar toate aceste lucruri să le trăiți alături de copiii voștri până la adânci bătrâneți!”

Bineînțeles că și ”casă de piatră” este mereu la îndemână și se potrivește perfect cu ocazia. 

Și, pentru că suntem în plin sezon de pregătiri, am lăsat la sfârșit dedicațiile pentru cărțile de Crăciun.
Nu știu de ce, dar întotdeauna este un strop de magie în plus în  aceste minunate cărticele pregătite pentru sărbătorile de iarnă. Se pare că apropierea Nașterii Domnului sădește în inimile noastre mai multă bucurie și sentimente frumoase. 

”Moșul îți doreste să îți păstrezi mereu suflețelul la fel de curat și zâmbetul la fel de colorat. Nu uita niciodată că ești înconjurată de o mulțime de oameni care te iubesc.”

”În această noapte magică a Crăciunului îți dorim ca binecuvântările lui Dumnezeu să plutească întotdeauna desupra ta ca niște fulgi de nea și să se așeze ușor, în orice colțișor al lumii tale! Crăciun Fericit!”

”Viaţa e frumoasă atunci când visurile nu au limită, bucură-te de fiecare clipă a tărâmului magic al copilăriei şi învață să visezi și atunci când vei creşte, astfel viaţa va fi mai frumoasă. Cu multă dragoste, Moș Crăciun”

”Învață să visezi și cu ochii deschiși, trăiește copilăria visând iar viaţa să îți aducă bucurii ca în cele mai frumoase visuri. Cu drag, Moș Crăciun”

Acestea au fost doar câteva exemple. Puteți alege să le folosiți direct sau să le lăsați să vă inspire și să le creați pe ale voastre. Important este să vă lăsați purtați de sentimentele frumoase care vă determină să dăruiți în primul rând. Astfel, vor veni și cuvintele potrivite. 

Cu mulțumiri și bucurie că faceți parte din această comunitate,

Ana-Maria

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu